Sinds maart 2025 is de stichting Herstel Voor Naasten Bij Verslaving een feit. De stichting maakt het mogelijk om met andere gemeentes in Noord-Brabant in gesprek te kunnen gaan, om daar de trainingen en de coaching op de kaart te krijgen.
Het bestuur van de stichting steunt de trainers in hun streven naar uitbreiding van de reikwijdte.
Activiteiten als het geven van presentaties, overleggen en lobbyen zijn daarbij aan de orde.

Anja is een ervaringsdeskundige. Zij heeft een zoon met een verslavingsprobleem.
Zij is auteur van Naast & bij verslaving.
Zij kan andermans verhalen laten waar het hoort. Zij geeft erkenning vanuit herkenning en steunt je.
De oorsprong
De oorsprong van deze stichting ligt bij machteloosheid.
Hierdoor was Anja in een diep dal terechtgekomen. Als moeder van een kind met een verslavingsprobleem begon haar weg naar herstel bij het bezoeken van bijeenkomsten met deelgenoten (Moedige Moeders). Het werd weer mogelijk om keuzes te maken.
Steeds duidelijker werd HOE dit te gaan doen en WAT daar voor nodig zou zijn. De weg die gelopen is bracht steeds meer mogelijkheden om zich verder te kunnen ontwikkelen tot deskundigheid op het gebied van de ervaring.
Als kroon op dit proces heeft Anja een boek geschreven over het accepteren en het terugkijken naar het eigen aandeel in het geheel.
Door het volgen van therapie, vele trainingen en cursussen is Anja deskundig in haar eigen thema.

Anja en Loes zijn heel verschillende persoonlijkheden. Daar waar Anja vol met ideeën zit, is Loes de rust en behoudt het overzicht. Die twee hebben elkaar gevonden en waarderen elkaars kwaliteiten.
Ondertussen kennen ze hun streken en vangen op wat er gevallen is. Een mooi stel. Tot kracht gekomen in de training.

Loes heeft ruim 19 jaar bij de verslavingszorg gewerkt. Zij is daarnaast trainer en coach.
Loes heeft een broer met een alcoholverslaving. Jarenlang was zij mantelzorger en aanspreekpunt voor de hulp- en dienstverlening.
Zij werkt in de welzijnssector en heeft daarnaast twee ondernemingen.
Loes is getraind in het stellen van vragen en vraagt door. Zij doet dit liefdevol en zonder oordeel. Humor is een belangrijk onderdeel voor Loes. Een trainingsbijeenkomst zonder lachen deugt niet volgens haar.
Zij is letterlijk en figuurlijk graag in beweging. Zij fietst graag en gaat er vaak op uit met vriend en hond in de camper op ontdekking in de natuur.
Loes is kundig in het stellen van de juiste vragen en neemt geen genoegen met een halfje. Ze is zorgzaam en steunend en nodigt uit om tot inzichten te komen.
Over onze samenwerking
Frank van den Hout (oprichter van Xzelf), een netwerker van de bovenste plank, vond dat Anja en Loes elkaar verdiend hadden. Contactgegevens werden uitgewisseld en zij ontmoetten elkaar eens per kwartaal. In het begin vertelden zij elkaar over hun eigen ondernemingen en de voornemens
daartoe. Zo hielden zij elkaar scherp en stimuleerden zij de uitbouw van deze ondernemingen. Totdat Anja begon over het samen ontwikkelen en uitvoeren van een training aan naasten van dierbaren met een verslaving.
Het hek was van de dam. Vele overleggen volgden ergens op een plek in Tilburg, wel of niet met lunch. Enthousiasme alom. Anja had al de nodige contacten, want ook Anja is een netwerktijger.
Structuur bleek bij Loes aan de orde. Deze vrouwen vullen elkaar naadloos aan. De training ontstond en werd gepolijst. Het werkboek ook. Eerst een pilot in Waalwijk. Daarna in Tilburg. Gesprekken met gemeenten en verdere subsidieverstrekkingen.